September 2013 forlot vi Europa for å seile jorda rundt. Planen var å sette av tre år for å se på verden. Problemet var at tre år gikk altfor fort... Mer enn fem år har gått, og vi har sett og opplevd de utroligste ting og knyttet bånd med mennesker fra fjerne himmelstrøk. På sparket ble vi fastboende voulunteers i en jungellandsby i Stillehavet, og nylig returnerte vi fra miljøekspedisjon i Arktis. Mens de dyrebare erfaringene har vært motivasjon til å fortsette, har vinden drevet oss på tvers av to verdenshav og godt over halvveis rundt kloden.

Linn Charlotte og Paul heter vi som utgjør mannskapet, og båten vår har vi døpt "Amanda-Trabanthea". Linn Charlotte er utdannet sosialantropolog og har også jobbet som lærer. Hennes drøm om jordomseiling så dagens lys lenge før hun møtte Paul som er lærer i musikk og sammfunnsfag. Helt siden oppveksten har han hatt et romantisk forhold til havet og historier om de store oppdagelsesreisende.

 

I løpet av reisen har vi lagt merke til at verden er mye finere enn hva mediene hjemme vil ha det til. På tross av advarsler har vi reist rundt i "farlige land" og ikke møtt annet enn smil og gjestfrihet. Imidlertid var ikke alt like positivt. Det er knapt mulig å finne steder uten spor etter mennesker, i de fleste tilfeller dreier det seg om fotavtrykk av plast. Dessuten er klimavandelen ikke lenger en simpel trussel. Nedbør i tørketiden, fravær av passatvind, synkende landsbyer i Stillehavet og minkende polaris er fenomener vi har vært vitne til. Heldigvis er det fine, det vakre og det unike fortsatt i flertall.