top of page

Amanda Sailing Live

 

12.01.22 – Kirkenes

10.01.22 – Kongelig Norsk Seilforening 

j

27.09.22 – Marker Rådhus 

(pilotvisning)

      

26.10.22 – Travellers' Club 

j

8.12.22  Bakergården Café og Restaurant

j

13.01-15.01.23 – Travel Xpo 

(Telenor Arena)

 ⚓️🌺⚓️ 🌺Pre-Corona Highlights🌺⚓️🌺⚓️

10.01.20 – KIEL: Hotel Kieler Yachtclub

12.01.20 – Telenor Arena: Travel Xpo

25.01.20 – BERLIN

 04.11.19 – OSLO: Frammuseet

06.07.19 – Royal Papua Yachtclub

15.06.19 – “The Tall Ship Races” Fredrikstad

Nå som vi er tilbake på hjemlige trakter ønsker vi å dele erfaringene våre med andre via en rekke med foredrag rundt om i Europa. Målet er å lage god stemning og legge til rette for at små og store skal kunne la seg inspirere av jordomseiling uten unødvendig mye planlegging, og vågal seilekspedisjonen i isødet. Gjennom å  kaste lys på klima- og miljøutfordringene håper også å kunne gå foran som et godt forbilde for en miljøvennlig livsstil. Likeså ønsker vi å bruke vår kulturutveksling til å forebygge skepsis og fremmedhat.

 

Foruten førstehåndshistorier har vi rikelig med bilde- og video- og dronemateriale (storm i Arktis, båtens kappløp mot isen som stengte oss inne fra alle kanter, isbjørner, møter med inuitter, nordlys og mye mer). Baksiden av spektakulære naturopplevelser - slik som smeltende permafrost og forsøpling i ødemarka - er selvfølgelig også dokumentert. Fra vår seilas jorda rundt har vi likefremt et bredt utvalg av materiale bilder og videosnutter fra talløse destinasjoner og "hverdagen" ute på bølja'n blå.

 

 

Hovedsakelig tilbyr vi fire ulike foredragsvarianter. Dette er presentasjoner med fokus på:

 

  1. Friluftsliv og seiling: Fokus på eventyrlige naturopplevelser og reiseskildringer vi har samlet i løpet av årene på reisefot, samt utfordringer vi har støtt på underveis.

  2. Miljø, klima og klimavandel.

  3. Kulturutveksling, menneskeverd, skepsis/fremmedhat.

  4. Reiseskildringer i kombinasjon med punkt #2 eller #3.

 

 

Friluftsliv og seiling

Vår jordomseiling nådde nye høyder da vi sommeren 2018 ble med på mannskapslisten til seilskipet "Infinity" og tilbakela Nordvestpassasjen. Vi hadde belaget oss på en relativ åpen passasje, isteden var farleden så tettpakket med is at vi for alvor begynte å planlegge en overvintring. Den høye iskonsentrasjonen var et resultat av løsrevet is fra stadig minkende, nordlige polkappen. På avveie sørover tvang isen sytten andre seilbåter til å snu eller forlise – én av båtenes uheldige skjebne. Dermed ble vi de eneste som omsider lyktes å tilbakelegge Nordvestpassasjen fra Alaska til Grønland i høstsesongen. (for å gjøre en lang historie kort).

 

 

 

 

 

 

Erfaringer og tilbakemeldinger samlet langs de siste to skoleårenes FHS-turné.

Miljø og klima

Gjennom et foredrag ønsker vi å kunne ta store og små med på et spennende polareventyr og samtidig skildre skyggesidene av spektakulære naturopplevelser.

Noe mange for eksempel ikke er klar over, er at mye av plastikkavfallet som havner i havet ender opp i Arktis, der det knapt er noe utløp på den andre siden. For oss var det skremmende å konstatere at det finnes betydelige mengder mikroplast i selve polarisen. Likeså er øynasjonene i Stillehavet ufrivillige storimportører av plastikk som kommer via sjøveien. Haugen av søppel vi har samlet ved å rydde strender er et levende bevis på akkurat dette. Vi håper å bidra til å gjøre noe med «dette angår ikke oss»-innstillingen vi altfor ofte støter på. Under seilasen i Nordvestpassasjen opplevde vi mer is enn det hadde vært de siste 20-30 årene. Er dette tegn på en reversert klimavandel? Dette og flere andre fenomener - eksempelvis hvordan inuitter vi møtte langs ruta opplever klimaendringene på kroppen - tar vi for oss i våre foredrag.

Kulturutveksling

Foregående skoleår bodde vi et snaut år på øya Vanuautu i Sør-Stillehavet, hvor vi jobbet som frivillige lærere ved en skole. Den lille landsbyen i jungelen hadde et datarom som stod og støvet ned da vi kom. Store og små melanesere strømmet til for å lære seg grunnleggende kunnskaper, og velkomsten vi fikk var enestående. De lærte oss å leve av naturen, og å lage smakfull mat over bålet.

Før Vanuatu besøkte vi flere sørlige land, deriblant nasjoner som i media gjerne fremstilles som farlige og utrygge. Nesten utelukkende ble vi møtt av smil og en varme og generøsitet vi sjelden har opplevd maken til. I en stadig mer global verden der flytningeproblematikken er et gjengående tema, er en slik åpen innstilling noe vi håper at folk i salen kan ta med seg.

Ikke minst ønsker vi å invitere til refleksjon rundt hvordan vanuatuerne, som anses fattige i materiell målestokk, kan være så tilfredse og mer enn én gang har blitt kåret til verdens lykkeligste folkeslag.

Photo; Amanda Sailing (2).jpg
Reisefordrag Folkehøgskoleturné Amanda Sailing
Anmeldelse fra Tyskland:

«50 knop med vind, faretruende isflak og isbjørner, atpåtil den tikkende faren for overvintring midt i ingenmannsland. [ ...]. Sterke bilder, autentiske videoer og to fortellere som trollbandt publikum med sine levende historier.»

- Nicole Hollatz, Østersjøavisen (O.Z.)

Anmeldelse fra Frammuseet:

Tror nesten jeg helt hadde sluttet å drømme, til i går. Tusen takk for alt dere ga av dere selv, dere klarte å vekke meg opp av en lang dvale.

- Tanja Solstad, gjest arrangement i Gjøahuset, Bygdøy

 

Anmeldelse fra Askim Kulturhus:

Ikke bare en fornøyelsestur – i den grad man kan kalle strabaser i femti minusgrader for en fornøyelse – men også en ekspedisjon med et alvorlig innhold [hvor] spor av hvordan mennesker forsøpler naturen og bidrar til at polhavet smelter [...] er en gjennomgående "grønn tråd".

.

 

Fremmøtet var imponerende, og foredraget var spennende og interessant. Så interessant at krefter [...] har sørget for å få Linn Charlotte og Paul til å holde foredraget igjen til høsten.

- Øyvind Ottersen, redaktør Avisa Grenseland

-

bottom of page